Jumaat, 29 Mac 2024

Misteri ribuan ubur-ubur terdampar di pantai gemparkan penduduk di Sabah


Peningkatan kadar pembiakan ubur-ubur disebabkan peningkatan suhu di perairan punca kehadiran hamparan haiwan laut itu di sepanjang pesisir pantai Kampung Jangkit, Kuala Penyu, Sabah.


Ubur-ubur jenis 'tomato jellyfish' atau nama saintifiknya Lobonemoides Robustus dilihat terdampar di sepanjang kira-kira tiga kilometer di persisir pantai tersebut tular di media sosial sejak Rabu (27/3/2024).


Menurut Pengarah Jabatan Perikanan Sabah Azhar Kassim, fenomena itu berkait rapat dengan faktor peningkatan suhu air laut serta pasang dan surut air yang mendadak.


"Kepadatan luar biasa populasi ubur-ubur, berlaku disebabkan peningkatan kadar pembiakannya susulan peningkatan suhu laut, sementara faktor pasang dan surut air yang mendadak menyebabkan haiwan itu terperangkap dan terdampar di tepi pantai."Kejadian itu juga berkait rapat dengan kewujudan sumber makanan zooplankton, krustasia kecil dan anak ikan di laut.


"Jabatan Perikanan Sabah telah menghantar anggota dari pejabat Kuala Penyu ke kawasan kejadian, untuk memantau dan menyiasat damparan ubur-ubur yang begitu luar biasa dan padat," katanya dalam kenyataan, semalam.


Azhar berkata pihaknya mengenal pasti jenis ubur-ubur itu sebagai Lobonemoides robustus dan ia bukan jenis berbisa atau merbahaya, namun boleh memberi kesan gatal di badan sekiranya tersentuh kulit.


Beliau berkata orang ramai tidak perlu terlalu risau, kerana ubur-ubur itu mudah mati dan hancur serta hanya mengakibatkan bau tidak selesa, namun ia akan cepat hilang dalam sehari atau dua hari.


Azhar berkata orang ramai diminta untuk mengelakkan mandi di kawasan perairan dengan populasi ubur-ubur yang tinggi.


Ribuan ubur-ubur Tomato ditemui terdampar di Pantai Kampung Jangkit, Kuala Penyu. - Foto Jabatan Perikanan Sabah.


EmoticonEmoticon