Selasa, 29 Ogos 2023

Lelaki hilang sejak seminggu lalu, ditemui mati


Seorang lelaki dilaporkan hilang sejak seminggu lalu ditemui meninggal dunia di kawasan hutan berbukit di Kampung Bambangan Tudon, Penampang, semalam.


Mayat Kevin Lokuman, 32, ditemukan oleh penduduk kampung kira-kira tiga kilometer dari kawasan kampung berkenaan pada 10.30 pagi.


Jurucakap Pusat Gerakan Operasi (PGO) Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia (JBPM) Sabah berkata, pihaknya menerima laporan mengenai kehilangan mangsa pada 24 Ogos lalu.


"PGO Sabah terima panggilan dari Balai Polis Tamparuli memaklumkan terdapat seorang lelaki dikhuatiri hilang dari rumah kediaman keluarganya.


"Menurut maklumat awal, mangsa dilaporkan keluar rumah tanpa memberitahu ahli keluarga pada 5 pagi, 22 Ogos lalu.


"Susulan itu operasi mencari dan menyelamat (SAR) digerakkan dan mangsa ditemui oleh penduduk kampung pada hari kelima," katanya dalam kenyataan media.


Katanya, pasukan bomba tiba di Pusat Kawalan Tempat Kejadian (PKTK) pada 12.50 tengah hari, dan ke lokasi mangsa yang ditemui oleh penduduk kampung.


"Pasukan bomba mengambil masa disebabkan oleh laluan yang sukar kerana kawasan hutan berbukit. Mangsa kemudian diserahkan kepada polis pada 6.14 petang," katanya.


Seorang lelaki dilaporkan hilang sejak seminggu lalu ditemui meninggal dunia di kawasan hutan berbukit di Kampung Bambangan Tudon semalam. - Foto Ihsan Bomba.


EmoticonEmoticon