Rabu, 22 Jun 2022

Saintis temui lohong hitam yang boleh 'menelan' seluruh sistem suria kita


Sekumpulan saintis mendakwa bahawa mereka telah menemui sebuah lohong hitam yang amat besar sehingga boleh memuatkan seluruh sistem suria, lapor akhbar Daily Star pada 18 Jun 2022.


Lebih membimbangkan apabila lohong hitam itu cukup besar untuk 'menelan' Bumi dengan mudah, demikian menurut pakar dari Universiti Kebangsaan Australia.


Ketua penyelidik, Dr. Christopher Onken berkata, penemuan itu dianggap sebagai sesuatu yang amat besar, sukar ditemui dan tidak dijangka.


"Ahli-ahli astronomi telah memburu objek sedemikian selama lebih 50 tahun. Mereka telah menemui beribu-ribu objek yang samar-samar, namun objek terang ini ditemui tanpa disedari.


"Sekarang kita ingin tahu mengapa lohong hitam ini sangat berbeza (paling cepat tumbuh), adakah sesuatu bencana berlaku? Mungkin dua galaksi besar terhempas antara satu sama lain, menyalurkan banyak bahan ke lohong untuk memberinya 'makan'," kata Onken.


Laman Space.com melaporkan bahawa lohong hitam itu adalah bersaiz 500 kali ganda lebih besar berbanding lohong hitam yang terletak di tengah-tengah Bima Sakti.


"Cahaya pun tidak dapat melarikan diri daripada tarikan lohong hitam itu sebaik sahaja ia melepasi garisan persempadanan, atau tepi fenomena.


"Ia 8 kali lebih terang daripada 3C 273, quasar pertama yang ditemui, objek angkasa yang mengeluarkan zarah pada kelajuan hampir cahaya apabila ia tercabut dari tepi lohong," lapor Space.com. - Sumber Daily Star.


BACA: Imej pertama lohong hitam di tengah-tengah galaksi Bima Sakti akhirnya dirakam.


Lohong hitam itu adalah bersaiz 500 kali ganda lebih besar berbanding lohong hitam yang terletak di tengah-tengah Bima Sakti. - Foto Getty /iStockphoto.


EmoticonEmoticon