Khamis, 5 Mei 2022

Lelaki pandu supercar berharga RM3 juta baru dibeli langgar pokok


Seorang lelaki yang baru membeli sebuah kereta 'supercar klasik' berharga RM3 juta terpaksa berputih mata apabila kenderaan itu terlibat dalam kemalangan, akibat dirinya yang tidak pandai memandu, lapor akhbar The Sun pada 3 Mei 2022.


Robert J. Guarini dari negeri Florida, Amerika Syarikat, melanggar pokok ketika memandu kereta 2006 Heritage Edition Ford GT selepas membelinya dalam satu acara lelongan, bulan lalu.


Menurut laporan, kemalangan itu difahamkan berlaku pada kelajuan rendah dan tiada sesiapa yang cedera, namun menyebabkan bahagian hadapan keretanya remuk.


Lelaki itu memberitahu polis bahawa dia hilang kawalan ketika menukar gear kerana 'tidak biasa memandu kereta manual', selepas meninggalkan rumahnya untuk memandu kereta itu dari kawasan kejiranan kira-kira jam 6 petang pada Jumaat lalu.


Laporan polis mengenai insiden itu menyatakan bahawa sejurus selepas kemalangan, Guarini menghampiri seorang petugas keselamatan berhampiran dan memberitahunya bahawa dia tidak mempunyai telefon bimbit.


Dia kemudiannya terpaksa berpatah balik ke rumahnya untuk menghubungi polis dan membiarkan keretanya tanpa pengawasan sesiapa.Meskipun Guarini memberitahu polis bahawa dia tidak biasa memandu kereta secara manual, tambahnya, ia bukan menjadi satu-satunya penyebab kepada kemalangan itu.


"Tayar lama, laluan jalan yang berlumpur dan baru diturap membuatkan kereta itu berpusing dan melanggar sebatang pokok.


"Saya tidak mahu orang berfikir bahawa saya memandu pada kelajuan 144 kilometer sejam. Saya hanya memandu pada kelajuan 56 kilometer sejam," katanya.


Menurut laporan polis, kereta itu dibeli di lelongan Barrett-Jackson di Palm Beach pada April lalu dengan harga AS$704,000 (RM3 juta). Kereta itu juga dilaporkan tidak berdaftar dan tidak diinsuranskan pada masa nahas.


Ford membina kira-kira 4,000 buah kereta GT antara 2004 dan 2006 sebagai penghormatan kepada kereta lumba Ford GT40 legenda, yang memenangi beberapa perlumbaan Le Mans pada 1960-an.


Kenderaan yang terlibat dalam nahas itu difahamkan sebagai salah satu daripada 346 kereta Edisi Heritage yang jarang ditemui. - Sumber The Sun.EmoticonEmoticon