Kenderaan Jelajah China Berjaya Rakam 'Pondok Misteri' Di Bulan
Sebuah 'pondok misteri' yang dikesan di permukaan Bulan oleh kenderaan jelajah rover milik China, telah mencetuskan keterujaan di kalangan pakar-pakar angkasa lepas, lapor akhbar Daily Star pada 6 Disember 2021.


Rover Yutu-2 merakam imej objek berbentuk kiub itu 79 meter di sebuah lokasi di sisi gelap Bulan. Pentadbiran Angkasa Lepas Negara China, Our Space menyifatkan imej itu sebagai 'pondok misteri'.


"Kami mempunyai perkembangan dari Yutu-2 di bahagian hujung Bulan, termasuk sebuah kiub yang terletak kira-kira 80 meter dari rover berkenaan di kawah Von Kármán," kata wartawan, Andrew Jones.


Dalam tempoh dua hingga tiga hari lunar, yang bersamaan dengan dua hingga tiga bulan di Bumi, Yutu-2 akan membantu saintis mengenal pasti dengan lebih tepat apakah objek itu dan bagaimana ia terbentuk.


Halangan utama yang akan ditemui rover Yutu-2 ketika menghampiri 'pondok misteri' itu termasuk kawah dan cerun, menurut laporan Our Space. Yutu-2 dan Chang'e 4 berkuasa solar China melakukan pendaratan pertama di Bulan pada Januari 2019.


Penemuan terbaharu itu berlaku ketika persaingan angkasa lepas antara Amerika Syarikat dan China semakin hangat selepas seorang saintis terkemuka China berkata, negaranya akan menghantar angkasawannya ke Bulan buat kali pertama sebelum 2030.


Rover Yutu-2 telah merakam satu objek berbentuk kiub di atas permukaan bulan. - Foto AFP via Getty Images.

Chang'e 4 berkuasa solar China. - Foto Wikimedia Commons.

Pondok misteri yang berjaya dirakam oleh Rover Yutu-2. - Foto Twitter/@AJ_FI.


EmoticonEmoticon