Ahad, 4 April 2021

Ini sebab 22 mumia firaun diarak besar-besaran di Kaherah malam tadi


KAHERAH - Malam tadi, menyaksikan perarakan besar-besaran bagi memindahkan 22 mumia dari Muzium Mesir di Tahrir ke Muzium Tamadun Nasional Mesir di Fustat di bandar raya ini.


Dikawal ketat pihak keselamatan, kenderaan khas yang membawa mumia itu melalui perjalanan sekitar bandar raya ini sejauh tujuh kilometer dari Muzium Mesir ke Muzium Tamadun Nasional Mesir yang baharu.


Digelar sebagai Perarakan Emas Firaun, mumia 18 raja dan empat permaisuri yang dianggarkan berusia lebih 3,000 tahun itu diarak dengan giliran bermula yang paling tua, dengan setiap satunya di atas kenderaan dihiasi gaya silam Mesir.


Ia diletakkan di dalam kapsul berisi gas nitrogen untuk perlindungan dan kereta yang direka khas untuk memastikan keselamatan dan kestabilan setiap mumia.


Kenderaan lain dan pejalan kaki tidak dibenarkan berada di Dataran Tahrir yang menjadi lokasi muzium sedia ada, dan kawasan dilalui kenderaan membawa mumia itu.Imej perarakan itu yang memaparkan upacara pembukaan dengan koerografi, melalui jalan raya yang dipasang dengan lampu dan lengkap dengan alunan muzik, disiarkan secara langsung di stesen televisyen, sekali gus menarik perhatian penduduk bandar raya ini.


Mesir adalah salah satu destinasi pelancongan tertua di dunia dan merupakan antara tempat impian pelancong dari seluruh dunia. Mesir merupakan sebuah negara di Rantau Afrika Utara ini menjana pendapatan berpuluh bilion setahun daripada perniagaan pelancongan.


Tak hairan jika kerajaan Mesir berbelanja besar untuk menjaga Piramid dan makam-makam purba, mumia serta tinggalan sejarah lainnya. Pelancongan adalah sumber pendapatan yang besar di Mesir, piramid dan mumia firaun memainkan peranan utama dalam hal ini.


Perarakan itu adalah antara usaha bagi menarik pelancongan di Mesir setelah jumlah pelawat merosot dari 13.1 juta pada 2019 kepada 3.5 juta tahun lalu.


"Dengan rasa bangga, kita menantikan kedatangan raja dan permaisuri firaun untuk ditempatkan di rumah baharu. Rakyat dapat menyaksikan tamadun unik dan sejarah kebanggaan negara kita," ciap Presiden, Abdel Fattah al-Sisi di Twitter.


Antara peserta perarakan yang menunggang kuda. - Foto AFP

Antara peserta perarakan memakai kostum zaman kuno Mesir. - Foto AFP


EmoticonEmoticon