Jumaat, 23 September 2022

Lelaki maut selepas tertelan tulang ikan menyebabkan ususnya berlubang


Seorang petani di Sri Lanka maut selepas tertelan tulang ikan yang menembusi ususnya serta mencetuskan jangkitan yang membawa maut. Laporan kes yang memperincikan kejadian itu diterbitkan dalam jurnal perubatan, International Journal of Surgery Case Reports.


Memetik laporan akhbar New York Post pada 20 September 2022, pesakit berusia 60 tahun dengan namanya tidak didedahkan itu mengunjungi Hospital Besar Daerah di Sri Lanka selepas mengalami sakit perut, muntah, sembelit dan perut kembung selama tiga hari.


Selepas mengesyaki pesakit berkenaan mengalami kejutan septik, doktor bergegas membawanya ke unit rawatan rapi, di mana imbasan mendapati perutnya dipenuhi cecair.


Gejala itu menunjukkan bahawa buah pinggang pesakit berkenaan telah berhenti berfungsi yang menunjukkan tanda-tanda kemungkinan sepsis, di mana sistem imun badan bertindak menyerang organnya sendiri.


Selepas menjalani pembedahan selama dua jam, kakitangan perubatan menemui lubang kecil pada usus petani tersebut yang berpunca daripada tulang ikan sepanjang 2 sentimeter, lapor akhbar Daily Mail.


Serpihan tulang yang kelihatan tidak berbahaya itu membocorkan usus pesakit berkenaan, menyebabkan najis meresap keluar dan kuman menjangkiti dinding perutnya. Akibatnya, usus membesar manakala nanah kuning terkumpul di sekeliling lubang itu.


Dalam usaha untuk menyelamatkan pesakit tersebut, doktor menghiris sebahagian usus berukuran 10 sentimeter dan mengalirkan lubang tersebut dengan tujuan untuk menyambung semula usus yang sihat selepas jangkitan dihapuskan.


Meskipun telah berusaha sedaya upaya, pesakit itu bagaimanapun meninggal dunia akibat serangan jantung hanya lapan jam selepas dimasukkan ke bilik kecemasan, demikian menurut laporan tersebut.


"Tulang ikan adalah penyebab utama 'perforasi gastrousus'," tulis penulis kajian.


Dalam cara kematian yang sama pada 2021, seorang lelaki Belanda mati tercekik selepas menelan kunci keretanya ketika bercuti di Sepanyol. - Sumber New York Post.


Seorang petani meninggal dunia secara tragis akibat jangkitan kuman selepas tertelan tulang ikan. Dia juga tidak mengingati pernah menelan tulang ikan tersebut. - Foto B.M. Munasinghe/IJSCR.


EmoticonEmoticon