Khamis, 17 Jun 2021

Tular Krim Pemutih Hasilnya Membuat Netizen Menjadi Gementar


Memiliki kulit putih dan cerah pastinya menjadi impian ramai individu terutama wanita. Tidak hairanlah ada pelbagai cara untuk mendapatkan kulit putih, paling mudah adalah membeli produk kecantikan pemutihan kulit.


Namun, ada yang sanggup menghabiskan banyak wang dengan datang ke klinik kecantikan untuk melakukan beberapa siri rawatan, malah ada juga yang melakukan suntikan pemutihan kulit.


Kerana permintaan tinggi, maka tidak hairan banyak perniaga menjual krim pemutih ini. Kebanyakan peniaga akan mempromosikan produk mereka di media sosial untuk menarik minat orang ramai yang obsesi dengan kulit yang lebih cerah.


Baru-baru ini tular beberapa gambar yang menunjukkan perbandingan sebelum dan selepas menggunakan produk krim pemutih. Gambar itu dikongsi di media sosial Thailand Jun tahun lalu, namun ia kembali tular apabila ada netizen yang berkongsi semula gambar tersebut.Gambar-gambar itu menunjukkan beberapa perubahan yang cukup drastik, dengan kulit pengguna berubah dari coklat muda hingga putih pucat. Ramai netizen mendakwa bahawa kulit kelihatan seperti mayat setelah menggunakan krim.


Berdasarkan maklum balas umum, gambar-gambar tersebut tidak hanya gagal meyakinkan orang untuk membeli krim tersebut, tetapi berjaya menakutkan kebanyakan dari mereka.


"Warna putih ini lebih sesuai untuk kesan filem zombie," tulis seorang netizen. "Lengan itu kelihatan seperti orang mati," kata netizen lain.


Krim pemutih kulit adalah antara perniagaan terbesar di Asia Tenggara. Tidak hairanlah banyak jenama bersaing untuk menarik berjuta-juta orang yang taksub dengan kulit yang lebih putih.


Tetapi secara tidak disangka-sangka, hasil beberapa produk krim pemutih sebenarnya membuatkan orang ramai takut dan ragu-ragu untuk menggunakan krim pemutihan berkenaan. Sumber: Oddity Central.EmoticonEmoticon