Kebarangkalian Komet Bennu Langgar Dan Musnahkan Bumi Meningkat
Pentadbiran Aeronautik dan Angkasa Lepas Kebangsaan (NASA) sedang memantau sebuah komet yang diramal mampu memberi ancaman lebih dahsyat kepada Bumi berbanding objek-objek angkasa lepas yang lain, lapor akhbar Daily Star 24 November 2021.


Menurut saintis, kebarangkalian bagi komet digelar Bennu itu untuk menghentam Bumi telah meningkat daripada 2,700 kepada sekali ganda menjadi 1,750 kepada satu kali bagi tempoh 200 tahun akan datang.


Ia merupakan salah satu daripada dua komet paling berbahaya yang dikesan dalam sistem solar serta dipantau rapat oleh kapal angkasa NASA, Osiris-Rex, yang kini dalam perjalanan pulang ke Bumi setelah mengumpul habuk angkasa.


Sementara itu, selain Bennu, terdapat berjuta-juta asteroid yang turut berpotensi menghentam Bumi, namun, kebanyakannya bersaiz kecil dan tidak dapat menembusi atmosfera planet ini.


Menurut majalah Science Focus, kebarangkalian untuk menemui asteroid bersaiz besar sehingga mampu menjadi penyebab kepada kepupusan dinosaur adalah satu dalam 100 juta tahun.


Asteroid selebar kira-kira 100 meter pula dijangka sampai ke Bumi setiap 1000 tahun, awal tahun ini seorang saintis British menemui bukti menunjukkan bahawa batu angkasa selebar 1000 meter telah terhempas ke Antartika 430,000 tahun dahulu.


Dalam pada itu, pakar berkata, beribu-ribu meteorit diramal menghentam Bumi setiap tahun, namun kebanyakannya terhempas di lautan atau kawasan darat yang tidak berpenghuni.


Selain asteroid, komet juga mampu memberi ancaman kepada Bumi. - Foto NASA.


EmoticonEmoticon