Ahad, 26 November 2023

Lelaki warga asing kelaparan larikan budak 3 tahun, acu pisau


Seorang bapa cemas apabila seorang lelaki warga Nepal bertindak melarikan anak perempuannya berusia tiga tahun sebelum mengacukan pisau pada leher kanak-kanak terbabit dalam kejadian di hadapan sebuah kedai makan di Pekan Jeniang, Gurun di Sungai Petani, hari ini.


Ketua Polis Daerah Kuala Muda, Asisten Komisioner Zaidy Che Hassan berkata, anggota Pondok Polis Jeniang, Gurun menerima panggilan daripada orang awam, 7.20 pagi tadi.


Kejadian itu berlaku ketika bapa mangsa berusia 31 tahun mahu membayar dan mengambil tempahan roti canai di kedai tersebut sementara anaknya ditinggalkan di atas motosikal dengan kaki di dalam raga kira-kira enam meter dari kedai berkenaan.


Insiden berlaku apabila suspek berusia 26 tahun bertindak meluru ke arah mangsa yang ditinggalkan bersendirian dan mendukungnya sebelum mengundur beberapa langkah sambil mengacukan pisau pada leher mangsa.


Asisten Komisioner Zaidy Che Hassan memberitahu, menurut saksi, suspek dilihat bercakap dalam bahasa tidak difahami iaitu bahasa Nepal.


"Suspek didapati seperti mahu meminta wang untuk makan kepada bapa mangsa yang berada di hadapan suspek ketika itu. Bapa mangsa yang panik cuba menenangkan anaknya itu serta memujuk supaya suspek menyerahkan semula mangsa selama kira-kira dua hingga tiga minit.


"Dalam usaha mencari peluang ketika suspek leka, orang awam yang turut menyaksikan kejadian telah berjaya menarik tangan suspek dari arah belakang dan terus menangkapnya dengan bantuan orang awam lain dan bapa mangsa sendiri. Mangsa kemudiannya berjaya diselamatkan," katanya, hari ini.


Kata beliau, hasil semakan yang dibuat, satu laporan dibuat oleh majikan suspek pada 8 November lalu menyatakan suspek telah melarikan diri daripadanya.


"Siasatan awal yang dijalankan, suspek masuk ke Malaysia untuk bekerja di sebuah kilang di Sungai Lalang sejak sebulan lalu dan akibat tekanan kerja yang dihadapi, suspek telah melarikan diri daripada majikannya.


"Soal siasat awal, motif suspek bertindak demikian kerana terlalu tertekan dengan hidupnya dan berada dalam keadaan kelaparan kerana sudah beberapa hari tidak makan," ujarnya.


Beliau berkata, mangsa dirujuk ke Hospital Sultan Abdul Halim (HSAH) untuk rawatan dan pemeriksaan lanjut.


"Kes disiasat mengikut Seksyen 363 Kanun Keseksaan dan Seksyen 6 Akta Bahan-Bahan Kakisan dan Letupan dan Senjata Berbahaya 1958," katanya.


Suspek yang ditahan orang awam kerana cuba melarikan kanak-kanak perempuan. - Foto ihsan pembaca.


EmoticonEmoticon