Isnin, 19 September 2022

Doktor mengeluarkan kain kasa yang tertinggal dalam badan pesakit selama 20 tahun


Doktor berjaya mengeluarkan gumpalan kain kasa daripada badan seorang wanita selepas ia ditinggalkan secara tidak sengaja semasa pesakit itu menjalani pembedahan usus 20 tahun lalu, lapor akhbar New York Post pada 16 September 2022.


Kajian kes mengenai prosedur pembedahan wanita itu diterbitkan pada Julai lalu dalam Jurnal perubatan Cureus.


"Pesakit kekal tanpa gejala selama 20 tahun walaupun terdapat kehadiran benda asing yang agak besar di dalam rongga perutnya," tulis penulis kajian kes tersebut.


Kejadian itu berlaku apabila pesakit berusia 65 tahun yang menghidap sejenis kanser dipanggil adenokarsinoma mukosa genetik, menjalani beberapa pembedahan pada tahun 1999.


Pesakit yang identitinya tidak didedahkan itu menjalani gastrectomy (pembedahan membuang sebahagian perut) dan epiploectomy (pembedahan buang lapisan tisu pada organ) sebelum menjalani kemoterapi.


Sebelum diisytiharkan bebas kanser, pakar bedah secara tidak sengaja meninggalkan sesuatu semasa pembedahan.


Pesakit berkenaan tidak menyedari perkara itu sehingga 20 tahun kemudian apabila mengalami sakit perut yang teruk selama dua hari, demam, berpeluh pada waktu malam dan bengkak pada pehanya.


Pesakit itu turut mengalami anoreksia (gangguan makan) yang tidak dapat dijelaskan menyebabkan dia hilang berat badan sebanyak 7.7 kilogram (kg), lebih 10 peratus jisim badannya.


Setelah menjalani ujian ultrasound di hospital, doktor menemui gumpalan kain kasa di dalam perutnya. Mereka percaya ia ditinggalkan di dalam usus semasa pembedahan lebih dua dekad lalu.


Pakar-pakar bedah berjaya mengeluarkan kain itu tanpa sebarang halangan. Foto yang disiarkan menunjukkan kain 'perubatan' yang dikeluarkan kelihatan berkerak dan coklat seperti pembalut mumia purba. - Sumber News York Post.


Imbasan ultrabunyi mendedahkan gumpalan kain kasa dalam badan wanita. - Foto Jam Press.

Pesakit kekal 'asimtomatik' selama 20 tahun walaupun kain perubatan itu berada di dalam badannya. - Foto Jam Press.

Pakar-pakar bedah berjaya mengeluarkan kain itu tanpa sebarang halangan. -  Foto Jam Press.


EmoticonEmoticon