Ahad, 20 Mac 2022

Fosil ikan paus purba berusia 36 juta tahun kini dipamerkan kepada umum


Ahli paleontologi pada Khamis mendedahkan sebahagian fosil ikan paus purba yang dianggarkan mendiami lautan sejak 36 juta lalu, selepas ia ditemukan di kawasan gurun Peru pada tahun lalu.


Menurut akhbar New Straits Times pada 18 Mac 2022 melaporkan, Ahli paleontologi, Mario Urbina, ketua pasukan yang menemui rangka itu berkata, fosil itu terdiri daripada set lengkap tengkorak basilosaurus yang hidup 36 juta tahun lalu.


"Kami telah mempersembahkan basilosaurus Peru yang baharu, ia adalah tengkorak lengkap ikan paus kuno yang hidup 36 juta tahun lalu," katanya kepada AFP.


Jelas beliau, fosil paus berkenaan ditemukan pada penghujung tahun lalu di Gurun Ocucaje, kira-kira 350 kilometer ke selatan Lima. Kawasan gurun tersebut merupakan lautan cetek yang terbentuk jutaan tahun lalu.Fosil yang digelar 'Ocucaje Predator' itu mempunyai panjang berukuran 17 meter dan dipercayai menjadikan tuna, jerung dan ikan sardin sebagai diet utamanya.


"Penemuan ini amat penting kerana tiada spesimen serupa dengannya ditemukan di tempat lain di seluruh dunia," kata Urbina yang juga merupakan pengkaji di Universiti Kebangsaan San Marcos di Lima.


Pasukannya menjelaskan, fosil basilosaurus berbeza berbanding spesies pasu purba yang lain berdasarkan saiz, gigi dan rantaian makanannya.


Baca Juga: Fosil Ikan Paus ditemukan di Tengah Padang Pasir.EmoticonEmoticon