Isnin, 16 Januari 2023

Pekerja nekad bakar rumah majikan kerana tidak dibayar gaji


Polis menahan seorang lelaki kerana membakar sebuah rumah di Desa Teling Atas, Manado, Sulawesi Utara, pada Khamis (12 Januari), kerana didakwa berang tidak menerima gaji, lapor laman berita SuaraSulsel.id pada 15 Januari 2023.


"Suspek, SK, yang berusia 17 tahun ditahan di Jalan Trans Sulawesi, di sebuah restoran di kawasan Sangkup, Bolaang Mongondow Utara," kata Ketua Perhubungan Masyarakat Balai Polis Sulawesi, Jules Abraham Abast di Manado, Sabtu, 14 Januari 2023.


Jelas Jules, hasil soal jawab saksi mendapati suspek yang merupakan pekerja kepada pemilik rumah yang bernama Yuli Yana Pesak didakwa sakit hati kerana gajinya tidak dibayar.


"Suspek yang baru bekerja 10 hari mahu berhenti kerja dan meminta gaji, namun majikannya menolak dengan alasan dia bekerja tidak cukup tempoh sebulan," katanya.


Setelah mendapat laporan mengenai kebakaran itu, polis segera bertindak balas di lokasi kejadian. Suspek yang melarikan diri ke arah Gorontalo ditahan ketika sedang berehat.


"Ketika ini, suspek sudah berada di Balai Polis Manado untuk siasatan lanjut," katanya. - Sumber SuaraSulsel.id.


Suspek nekad membakar rumah kerana gajinya tidak dibayar oleh majikannya. - Foto ilustrasi kebakaran rumah (Pixabay.com/12019).


EmoticonEmoticon